jeudi 8 octobre 2009

Mamihlapinatapai

Te crezi invincibil şi poate că ai toate motivele să o faci, dar nimeni nu-ţi va ierta infatuarea gratuită. Cu toate astea, nu uita că în faţa ta este ea, nu una dintre sutele de femei ce-şi lasă zilnic dâra de parfum ameţitor sub nările-ţi pofticioase şi niciodată sătule. Aminteşte-ţi că ţi-a curs prin vene ani de zile şi că nu există zvâcnire a tâmplelor tale pe care să n-o poată potoli.

Te provoacă, şi mare-ţi va fi mirarea când ai să te trezeşti, din nou, gol în faţa ei. N-ai să mai porţi nici pantalonii şifonaţi pe care-i plimbi atât de nonşalant de colo-colo, evident în ciuda ei, nici masca pe care o etalezi atât de mândru de săptămâni întregi, iar gândurile are să ţi le confişte, de nu vei binevoi să-i dai ascultare.

Îţi porunceşte să te lepezi acum de veşminte şi să îngenunchezi pe covorul aspru, nemăturat, încărcat de hârtii mototolite, purtând spre dizgraţie gânduri de care am râs în neştire în nopţile în care dragostea devenea război în toată regula, de mucuri de ţigară şi coji de fistic. Efectul hipnotic l-a desăvârşit în lipsa ta, căci nu eşti, cum nici n-ai fost vreodată, o pradă uşoară. Nu-i vor ajunge armele pe care le-a păstrat, pentru orice eventualitate, într-o cutie de pantofi prăfuită, iar acum se felicită, la fel de infatuată ca şi tine, pentru măsurile de irezistibilă precauţie.

Prostituează-ţi gândurile de bunăvoie, căci altfel va cotropi fiece ungher, oricât de întunecat, al unei minţi pe care a dezbinat-o spre a o cuceri, în deplina-ţi admiraţie. Nu ştiu nici eu ce caută, probabil că nici ea nu ştie, dar pare însetată. Iar de nu vrei să-ţi simţi mintea pângărită, aruncă moneda de argint cu care te va plăti, ca un ultim gest de josnicie, de la fereastra ce dă spre teiul cu care ea-şi dregea glasul în fiece dimineaţă, în discuţii stupid-interminabile. Va fi momentul tău de glorie, ridicolă în măreţia ei, dar ai să simţi răzbunarea şiroind pe fruntea obosită, dar mai luminoasă ca oricând, căci în sfârşit... şi-a luat gândurile negre... lăsându-te pe tine zeu, aşa cum ţi-a fost scris... Pariu pe-un gând nevinovat că eşti în stare să te vinzi?

9 commentaires:

Unknown a dit…

ce are titlul asta ?
are ceva...

day-dreamer a dit…

are totul şi nu are nimic...

Unknown a dit…

sigur nu ma uit eu bine la el..sau poate nu stiu sa ma uit...dar e ceva acolo..

day-dreamer a dit…

nu-i niciun capăt de ţară...

Unknown a dit…

mai degraba un inceput de tara..

day-dreamer a dit…

aici te înşeli...

Anonyme a dit…

sa te vinzi pe o moneda ruginita si pe un sentiment pierdut in suflet ;o) nice post

Alexandru a dit…

E un cuvant care provine din Tierra del fuego. Are o explicatie cam lunga, am preferat sa ii dau copy-paste. It describes a look shared by two people with each wishing that the other will initiate something that both desire but which neither one wants to start. This could perhaps be translated more succinctly as "eye-contact implying 'after you...'". A more literal approximation is "ending up mutually at a loss as to what to do about each other". Enjoy!

day-dreamer a dit…

De acolo a şi pornit povestea.